![]() |
|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#32 |
Administrator
![]() |
![]()
Jak Greg pisał jeśli mechanicznie działa to porządne wielokrotne płukanie wystarczy.
![]() |
#33 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2008
Miasto: Poznań
Motocykl: RD04
![]() Online: 2 dni 11 godz 49 min 0
|
![]()
Mam u siebie progressy wilbersa z dodatkową tuleją dystansową i stale mnie wkurza okrutnie to nurkowanie przy hamowaniu zwłaszcza podczas jazdy z pasażerem. Są na to jakieś domowe metody poza zmianą zawiechy lub motocykla? Czy taka spreżyna progresywna moze stracić swoje wartości? Dodam, że długość sprężyna w stanie spoczynku ma prawidłową i dokładnie taką jak nowa.
![]() |
#34 |
Administrator
![]() |
![]()
Ile ci ten progres wystaje ponad lagę bez tulejki przy jej max wysunięciu?
U mnie jest to do 10mm , kiedyś była jeszcze wsadzona krótka srężyna seryjna ( co dawało łącznie ok 5 cm ponad lagę ) ale to była katastrofa , twarda katastrofa. Jeśli ci ten progres trochę wystaje i przy oleju 7.5 -8 nurkuje to albo sprężyna ma dość albo za luźny przepływ oleju wewnątrz lag. Możesz spróbować z olejem 10-11.
AT03 Ostatnio edytowane przez Dzieju : 24.05.2011 o 16:28 |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
|
![]()
Sprężyna wystaje mi właśnie ok 10mm i do tego jeszce tuleja dystansowa skraca sprężynę o kolejne 20mm. Rzeczywiście nie chcę żeby było za twardo, ale przy jeździe z pasażerką najmniejsze dotknięcie klamki hamulca powoduje nieprzyjemne nurkowanie. Właśnie wymieniłem olej na świeży 7,5 i chyba wiele gęstszego lać nie bede choć słyszałem opinie, że z czasem każdy, nawet najgęstszy olej się rozrzedza - nie znam wartości procentowych o ile, ale ponoć takie rzeczy się z nim dzieją w krótkim czasie od wymiany. Jakkolwiek to jest wolałbym żeby zawieszenie jednak tak nie pływało czego osiągnąć nie mogę. W teren to może i dobre, ale na trasie raczej średnie. Dzięki za info!
![]() |
#36 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]()
To po co kolega zakładał te progresy, przecież one właśnie podczas fazy hamowania są miekkciejsze niż seryjne sprężyny i bedzie bujać jak starym kutrem. Progresy to są dobre do szosówek na idealnie równe drogi
![]() Nie wiem ile ma nalatane twoja czwóreczka ani ile ważysz ale 7,5W to dobre keidy moto jest nowe i kierownik waży 80kg. Od 10W bym zaczął, a nie zdziwył by się gdyby na 15W bylo Ci w końcu OK. Olej układa się około 1000km po zmianie na nowy Ostatnio edytowane przez rambo : 24.05.2011 o 18:17 |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Administrator
![]() |
![]()
Miałem okazję spróbować zwykłych w innych 03 i progresów u siebie i powiem że istotnie na wertepy podchodzą bardziej zwykle linniowe jednak istnieje ryzyko dobicia.
Ale też nie narzekam na swoje ( i nie zamienię na zwykłe) bo dobicie praktycznie nie możliwe ( pomijam tutaj celowe działanie) a na asfalcie przy nagłym hamowaniu lekki nurek a potem już sztywnieje. Wszystko zależy co kto lubi , co potrzebuje, czy sam czy w 2 osoby itp . Dzięgiel , napisz jeszcze czy te nurkowanie masz tylko początkowo a potem sztywno? Jeśli tak to wszystko OK . Jeśli twierdzisz że przy oleju 7.5 oraz dodatkowych tulejkach 20 mm nadal za mocno nurkuje to możliwe że sprężyny masz już zmęczone. Ewentualnie pokaż sprzęt komuś kto ma porównanie i wie jak powinien się zachowywać działający progres. Co do oleju , jeśli wlejesz np 7.5 to niezaleznie od warunków działa jak 7.5 ..... jak wlejesz np 10 to działa jak 10 i " rozrzedzanie z wiekiem " nie ma tu nic do gadania to naturalny proces eksploatacyjny. Jak wspomniał Rambo pojeździj trochę i wtedy ocenisz. Jak nadal bedzie miękko to przejdź na 10 lub 12. 7.5 przy moich progresach działa dobrze i nie mam zamiaru lać gęściej niż max 8
![]() |
#38 |
....OLEJ....
![]() Zarejestrowany: Dec 2009
Miasto: Pniewy-Londyn
Motocykl: RD07a
Przebieg: 6006 km
![]() Online: 1 miesiąc 4 tygodni 1 dzień 17 godz 45 min 3 s
|
![]()
Pany a czym to wyplukac?
Jakims rzadkim olejem, nafta czy ropa tez styknie? |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]()
diesel
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
|
![]()
@ Rambo - Moja czwórka nalatane ma sporo ale progressy raczej tak stare jak ona nie są. Kierownik waży 82kg i jeżdżąc sam jest odrobinę lepiej. Jak dołożyć parnerkę to się robi trochę gorzej...ale tak to już jest w związkach :P
@ Dzieju - Nurkowanie zmniejsza się razem z dociskiem ale uważam, że i tak jest zbyt duże. Racja, nie mam porównania do innych sprzętów i moze tylko sobie coś wkręcam porównując moją RD04 do jakiegoś nowego GS'a czy KTM'a ![]() Mam jeszcze komplet nowych progressów od Wilbersa. Spróbuję je wsadzić z tymi tulejkami, które mam teraz założone i może wtedy będzie lepiej.
![]() |
Tags |
lagi , olej |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
ilość oleju w lagach RD03 | Andrzej_Gdynia | Rama, zawieszenia, napęd | 29 | 17.07.2017 09:19 |
[RD04] Ile oleju w lagach RD04? | Poncki | Rama, zawieszenia, napęd | 20 | 25.02.2014 21:24 |
wymiana oleju f650 | naomi_dahmer | Inne - dyskusja ogólna | 3 | 25.08.2011 17:26 |