|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
26.12.2012, 09:29 | #31 |
Zakonserwowany
|
Co Wy piszecie , jakie klejenie wałka , jakie spawanie zębatek ? Skleić to można dętkę albo podeszwę w pantoflach !
Wałki padają w niektórych Africach dlatego że poprzedni właściciel i Wy jeździcie na gównianych zamiennikach zębatek , wystarczy kupić oryginał hondowski i problem z wałkiem przestaje istnieć . Jak myślicie dlaczego oryginalna hondowska zębatka ma w środku gumę ? Niektórzy chcą być lepsi od fabryki ? W moto , które mają pod dwie stówy i jeździły na oryginalnej zębatce nie ma najmniejszego śladu zużycia frezu . Africa jest najmniej awaryjnym motocyklem jaki znam , ale trzeba w należyty i właściwy sposób o nią zadbać . Mam obecnie piątą Africe i wałek jest jak nowy , w poprzednich również ! Zakładajcie co chcecie , nie dbajcie , nie myjcie , nie wymieniajcie na czas , to wasza sprawa . Tylko nie piszcie później że coś jest do dupy , bo to Wy jesteście problemem a nie Africa .
26.12.2012, 09:46 | #32 |
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Online: 4 miesiące 2 tygodni 14 godz 14 min 45 s
|
Adam, spokojnie. Gość kupił tak zajechane moto i szuka teraz rozwiązania.
Co do gumy, to z tego co ja wiem, guma jest klejona tylko po bokach i ma za zadania cichobieżność łańcucha. Jeśli jest w całym przekroju zębatki to robi także za tłumik drgań ale tak chyba nie jest. Co do stosowania oryginałów to masz całkowitą racje.
26.12.2012, 10:57 | #33 |
Zakonserwowany
|
Lepi , to że ludzie lubują się w kupowaniu padak to ich wybór , nie mam w zwyczaju tego komentować , nie moja sprawa . Ale jak czytam o jakimś klejeniu czy spawaniu to mam wrażenie że coś tu nie tak ....
Guma na oryginalnej zębatce służy do minimalizowania drgań i ma za zadanie nie przenoszone ich na frez , ponieważ sposób jej mocowania do wałka nie jest na sztywno , jak w większości innych moto enduro , tak podaje mądra książka o tytule "Manuale Honda Africa Twin" , ale o tym zapewne wiedzą stosujący zamienniki . Zdrowia .
26.12.2012, 11:13 | #34 |
Are we truly alone? The Truth is Out There
Miasto: Urzut
Motocykl: obecnie brak
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 6 dni 1 godz 2 min 6 s
|
nie ma co się tak gorączkować
tematem wątku nie jest " jak nie doprowadzać do śmierci podzespołów mojego moto" ale jednak próba uratowania tego co jest. Wiadomo, że lepiej wydać 3 czy 4 tysiące i zrobić piękny remont serducha. Ale nie wszyscy mają na to chęć lub środki. Moim zdaniem, klejenie jest najmniej inwazyjną metodą naprawienia tego połączenia. A co najważniejsze DZIAŁA. I jest tanie. pozdrawiam |
26.12.2012, 11:39 | #35 |
Miasto: Józefin
Motocykl: RD07a
Przebieg: 84000
Online: 4 miesiące 1 dzień 13 godz 14 min 9 s
|
Ile ja musiałbym kleić jak nie wyjeżdżając nigdzie daleko , wymieniam zdawczą dwa razy w sezonie
Pamiętaj tylko że jak remont to u kogoś kto się na tym zna W moim silniku przy wymianie łożyska wałka zdawczego w ASO zniszczyli cały silnik Pozdrawiam i decyzja i tak należy do Ciebie , myślę że najbardziej kosztowną ale też najbardziej pewną drogą będzie zrobienie remontu . |
26.12.2012, 11:53 | #36 |
Are we truly alone? The Truth is Out There
Miasto: Urzut
Motocykl: obecnie brak
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 6 dni 1 godz 2 min 6 s
|
Masz 100% rację. Wydanie sporej kasy na pewno na lata rozwiąże problem. Jednak gdy się jej w danym momencie nie ma, warto zastosować alternatywę.
Sam nie lubię półśrodków. Gdybym miał podobny dylemat, a miałbym kasę, to na pewno bym zrobił gruntowny remont silnika. |
26.12.2012, 13:02 | #37 |
Miasto: Łódź
Motocykl: RD01
Online: 2 miesiące 3 dni 11 godz 6 min 33 s
|
Adam , to jest walka z wiatrakami , niestety chamstwo techniczne jest u nas bardzo popularne w sektorze motoryzacyjnym i nic nie poradzisz , kiedyś byli mechanicy a teraz są wymieniacze po przeszkoleniu przez wujka Henia z POM-u, kulturę techniczną się nabywa ale to kosztuje , manual albo klucz dyn. to dla co niektórych fantastyka , tylko nie mylcie z prowizorycznymi naprawami gdzieś w trasie . A po drugie jazda poza droga utwardzoną niszczy pojazd trzy razy szybciej niż normalnie nie mówiąc już o bardzo popularnym brodzeniu i wieku pojazdów i dlatego mamy to co mamy
|
26.12.2012, 14:12 | #38 |
Miasto: zarzyca/strzelin
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Galeria: Zdjęcia
Online: 3 tygodni 2 dni 10 godz 20 min 43 s
|
a ja sie zastanawiam , skad az taka kasa na sama wymiane walka zebatki zdawczej ?
jesli reszta w silniku hula to po co ? jest takie przyslowie - nie tykaj gowna to nie zacznie smierdziec , i to jest prawda . zaspawalbym zebatke , latal do konca , nastepnie wymienilbym walek na nowy , z org. zebatka . reszty silnika nie ruszajac . jesli silnik chodzi dobrze to po co ? jesli cos sie zuzywa-daje znac o tym wczesniej czy puzniej , mamy wtedy wiadomosc ze cos z dana rzecza jest nie tak , wtedy bierzemy sie za wymiane . wydaje mi sie ze sama wymiana zebatki , jesli ktos sam sobie silnik rozbierze -nie jest kosztowna
BMW r100gs suzuki dr750big Ostatnio edytowane przez kulka : 26.12.2012 o 16:17 |
26.12.2012, 15:33 | #39 | |
Cytat:
26.12.2012, 16:17 | #40 |
Miasto: zarzyca/strzelin
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Galeria: Zdjęcia
Online: 3 tygodni 2 dni 10 godz 20 min 43 s
|
wiem jaki jest temat , napisalem zebatka myslalem o walku , nie zmienia to jednak meritum mojej wypowiedzi
poprawilem juz