|
Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
29.05.2019, 11:57 | #1 |
smarowanie ? amortyzatora w piaście
mam pytanie dziwne nawet jak dla mnie ale czy amortyzator gumowy w tylnej piaście składać się powinno na sucho czy jest jakiś dedykowany smar do tego ustarojstwa? silikonowy na przykład? w połączeniach metal/guma/plastik działa cuda z mojego doświadczenia.
jestem po wymianie oponek w NC i zdziwiłem się nieco jak zobaczyłem, że fabryka NIC tam nie dała i guma hula na sucho. po 2tkm już są ślady jej wytarcia. akurat w nieomylność fabryki nie wierzę. co kumotrzy używają/polecają? na sucho? puder dla niemowląt? smar silikonowy? kurwi śluz? pot robaka? m
29.05.2019, 12:54 | #2 |
Ja to psikam plakiem, albo takim ustrojstem do przewodów gumowych, ale widziałbym tam bardziej takie mazidło jak stosuje sie do musów w oponach crossowych, coś z drugiek strony to nie jest szczelne i jak dostanie się tam kurz/pył to może być odwrotny efekt.
29.05.2019, 13:39 | #3 |
Miasto: SLU
Motocykl: XT+WR
Online: 2 tygodni 2 dni 11 godz 35 min 37 s
|
talk techniczny
|
29.05.2019, 13:58 | #4 |
Ja daję na sucho.
Tak rzadko tam zaglądasz, że jakikolwiek środek, który zastosujesz, po pierwszej fazie gdy spełnia swoją rolę w połączeniu z brudem będzie działał odwrotnie do założenia jakie miał spełniać. No chyba, że rozbierasz to raz w miesiącu, po każdym offie i po każdym myciu i czyścisz to wtedy czymś można smarować.
www.kolejnydzienmija.pl 2014: Żatki Bolek na promie kosmicznym 2015: Veni Vidi Wypici 2016: Muflon na latającym gobelinie 2017: Garbaty Jednorożec 2018: Czarny Jaszczomp 2019: Rodzina 50ccm plus 2020: Żółwik Tuptuś 2021: Chiński Syndrom 2022: Nie lubię zapierdalać 2023: Statek bezpieczny jest w porcie, ale nie od tego są statki 2024: Uwaga bo ja fruwam |
|
29.05.2019, 14:29 | #5 |
Nie jeżdżę w offie NC w Twoim rozumieniu tego słowa CHYBA tak więc nie ma tam błota itd ale oczywiście syf z czasem się nazbiera. Spróbuję faktycznie talku bo w tą stronę się zaczynały kierować moje myśli, choć nie porzuciłem całkowicie idei ze smarem silikonowym.
m EDIT - przyjrzałem się jeszcze raz dokładnie pacjentowi i fabrycznie, dla łatwości montażu było to osadzane na jakąś gęstą pastę. Skorzystałem ze znajomości angielskiego i poszukałem zagraniczne fora: wychodzi na to, że jednak sypkie, suche - talk, skrobia ziemniaczana, kukurydziana. U mnie po 2tys km widać zużycie gum, część osadzona na zabieraku i piaście, zabierak z zębatką wypadł z piasty luźno przy przechyleniu koła. Wyczyszczę to do gołego i zastosuję skrobię. Przy następnej wizycie tam ocenię stan i podam dla potomności. m
'Przestań naprawiać kiedy zaczynasz psuć' - Ojciec matjasa Ostatnio edytowane przez matjas : 30.05.2019 o 11:10 |
|
|
|