|
Inne - dyskusja ogólna Dział poświęcony motocyklom nieskategoryzowanym. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
26.01.2016, 11:59 | #1 |
Miasto: Rz-ów
Motocykl: RD07
Online: 3 tygodni 2 dni 14 godz 42 min 51 s
|
XT600R - warto? Luźna dyskusja o 50/50
Dobry kumpel poprosił mnie o wybadanie tematu.
Jeździ obecnie na V-stromie. Kusi go coś bardziej uterenowanego. Na okolice Kat'a czy DRZ400 jeszcze nie przekonany. Chce wtrysk i coś w miarę niestarego, więc do Afryki/Trampka/DR650 go nie przekonam. Zastosowanie: 40/60 teren/szosa. Jakiś Rajd Tukan, jakaś lekka szutrowa Ukraina, jakiś wyjazd "wyprawowy". Pojawił się temat XT660R. Na przykład takiego: http://allegro.pl/yamaha-xt660r-i5919215689.html Opinie? Będzie z tego zadowolon? Rozsądne alternatywy?
26.01.2016, 12:02 | #2 |
22.10.2006, DTN :)
Miasto: Kąty Wrocławskie
Przebieg: IIszlif
Galeria: Zdjęcia
Online: 7 miesiące 3 tygodni 2 dni 15 godz 53 min 10 s
|
Chcesz to mogę ci podjechać obadać tą sztuke, może się uda zabrać któregoś z posiadaczy/zarzynaczy 660
Dobry motor, ale musisz brać pod uwagę ograniczenia. To taka afryka tylko że singiel. Zawieszenie dość słabe, silnik nie powala mocą/momentem ale jedzie i w miarę się nie psuje. Kolega miał w swoim Power Commandera co zrobiło mu naprawde dobrze kosztem spalania. Inny kolega zarżnął swoją w 22 tys km od nowości. to ten: ( na pierwszym planie jakiś idiota) Teraz ją zrobił na poważnie czyli wymienione zawieszenie przód/tył, wydech 2w1, jakieś odciążanie i jest super sprzęt.
Real adventure starts where road ends... -AT RD07 Big Bore 'Troll Bagnisty, ziejący ogniem z regulatora Diabeł Pustynny' http://www.youtube.com/user/Miszapoland Ostatnio edytowane przez Misza : 26.01.2016 o 12:07 |
26.01.2016, 12:28 | #3 |
Michał
Miasto: Siedlce-Warszawa
Motocykl: RD07a
Przebieg: do neg.
Online: 2 miesiące 4 tygodni 1 dzień 59 min 19 s
|
Siema Niech się kumpel zaloguje na forum i poczyta, było już wiele podobnych tematów, nawet o tym konkretnym motocyklu. Niech poszpera. Motocykl dość ciężki i niczym się specjalnie nie wyróżnia, zawiecha w Afryce była ok kilkanaście lat temu. Ten motocykl ma podobną..jak AT wtedy. Misza zresztą napisał o modyfikacjach.
|
26.01.2016, 12:32 | #4 |
Ten motocykl to jeden z niewielu współczesnych jednocylindrowych "enduro" tej pojemności, dlatego jest popularny bo wyboru w tych rocznikach praktycznie brak. Silnik fajny reszta taka sobie, sporo już tematów o tym było.
26.01.2016, 19:24 | #5 |
Miasto: Kielce
Motocykl: Dziczyzna
Przebieg: ustalam
Online: 4 miesiące 1 tydzień 3 dni 13 godz 54 min 39 s
|
Tak się porobiło, że przesiadłem się na XT 660R na jesieni (po TA i AT) i (postaram się byc obiektywny)
plusy: - waga (po przesiadce duża różnica) - spalanie (około 5 l ale podobno da się i 4 l/100 km uzyskać) - niełamliwe plastiki i właściwie wszystko na wierzchu co przy serwisie szybko da się docenić - poręczność - łatwość manewrowania w porównaniu z AT a nawet z TA zauważalna - przy dbaniu - niezajebliwy silnik - duża dostępność części i akcesoriów - duże przebiegi pomiędzy serwisami - brak gaźników (dla mnie zaleta) - na świecie łatwy dostęp do części (popularny silnik i sam motocykl) - hamulec przedni - działa jak należy minusy: - gorsza pozycja na stojąco (po upgradach jest dużo lepiej ale nadal nie jest tak komfortowa jak w AT po takich samych zabiegach typu podwyższenie kierownicy i wymiana tejże samej) - ażeby ten motocykl był przygotowany do jazdy w terenie, trzeba zainwestować w dodatki (u mnie jakieś 4 k PLN choć nie wszystko było niezbędne) - dla mnie - wygląd - hamulec tylni - działa raczej zero - jedynkowo ani plus - ani minus: - singiel a więc bardziej "narowisty" i bardziej 0-jedynkowo oddający moc - zawieszenie takie jak w AT ale waga 40 kg mniejsza - moc prawie jak w AT ale singiel i masa 40 kg mniejsza - w oryginale (po przeróbkach jest ochrona jako - taka) brak ochrony przed wiatrem ale dobre chłodzenie w upały - światło na lagach - niby świeci tam gdzie skręcasz kierownicę ale problem z np. modyfikacjami przodu (owiewka boano itp) Ma swoje "furie" (gumy zabieraka, uszczelniacze lag) ale to do ogarnięcia i nie słyszałem o dolegliwościach innych (o ile się dba). Jak mi się coś przypomni to dopiszę |
26.01.2016, 23:08 | #6 |
Miasto: Andrychów/Kraków
Przebieg: 11 600
Online: 1 tydzień 10 godz 15 min 10 s
|
Na ile mi wiedza pozwala, mogę podpisać się pod postem Mirkoslawskiego.
Jednak: "ażeby ten motocykl był przygotowany do jazdy w terenie, trzeba zainwestować w dodatki (u mnie jakieś 4 k PLN choć nie wszystko było niezbędne)" nie przesadzałbym. Wydech 2w1- 950zł od znanego na forum Huzara, płyta pod silnik i gmole 500-1000zł, zapalniczka, grzane manetki, handbary- około 400-600. Co jeszcze? akcesoryjna szyba, chyba od 130 (?). Wymieniłem ceny części nowych, można poszukać używek albo nie firmowych (gniazdo zapalniczki, manetki). Maurosso, zapraszamy na xt660.pl, tam znajdziesz dużo informacji. Jest kilku ujeżdżaczy z Podkarpacia, także jak zagadasz, to pewnie i jazdę próbną zaliczysz Co do aukcji- mnie się wydaje, że przebieg grubo przesadzony. kto w 10 lat robi 11 tys? Plastiki noszą ślady zmęczenia, silnik też taki troszkę jakby poobijany. Albo używany w terenie? Wiem, wróżenie z fusów po zdjęciach, ale dla mnie na dzień dobry podpada. Trzeba dokładnie pooglądać. Przebieg można w jako taki sposób zweryfikować po stanie naciągacza łańcucha rozrządu. Wszystko z fotkami jest opisane na w/w forum. powodzenia w wyborze Mateusz |
27.01.2016, 00:15 | #7 |
Miasto: Kielce
Motocykl: Dziczyzna
Przebieg: ustalam
Online: 4 miesiące 1 tydzień 3 dni 13 godz 54 min 39 s
|
Mateusz - tak jak napisałem, nie wszystko było "niezbędne" ale oprócz tego, co wymieniłeś jeszcze...
- kanapa (przerobienie) - napinacze sprężyn przodu z Off The Road (100 ełro) - podnóżki - oplot - klamki - podwyższenie + kierownica (u mnie w sumie 350 PLN) i bez tego zabiegu dla mnie w terenie nie da się latać (mówię o kontroli motka i jako takim komforcie na stojaka) i robi się "sumka" no ale przecież nie trzeba iść moja drogą - można na serii jeździć acha - mam 187 cm wzrostu i 100 kg wagi. dla niższych raiderów niektóre przeróbki może i są zbędne. Ja używam motóra głównie w off (tak 60/40 ale tylko dlatego, że do offa muszę kawałek czasem po asfalcie dojechać) Ostatnio edytowane przez mirkoslawski : 27.01.2016 o 00:28 |
27.01.2016, 00:58 | #8 |
Miasto: Rz-ów
Online: 3 tygodni 2 dni 14 godz 42 min 51 s
|
Dzięki Pany Sytuacja naświetlona.
Misza, na razie luz...jaaaakby coś się działo, będę się odzywał. Dziękuje za opcję.
27.01.2016, 08:18 | #9 |
Miasto: Lublin
Motocykl: LC8-950ADV,EXC 450, ROAD KING EVO
Online: 2 miesiące 2 tygodni 1 dzień 23 godz 1 min 11 s
|
Koledzy Mirkoslawski i i Mateusz93 podpowiedzcie tak na prawdę jaka jest bezpieczna dla silnika i niedenerwująca wyciem jego prędkość przelotowa na trasie ?Kumpel miał na kołach supermoto i po mieście sobie bardzo chwalił ale w trasie narzekał. Wiem że singiel na długie tasy kiepsko się nadaje ale takie powiedzmy 300km za jednym strzałem z jakimi prędkościami się robi?
|
27.01.2016, 09:52 | #10 |
Ja starym xt-kiem 600 w trasie trzymałem 100-110, szybciej to już wyło i wiało ale da się i 130 trzymać jak ktoś się uprze.
|